Hogyan dolgozz hatékonyan GTD segítségével

Hogyan dolgozz hatékonyan GTD segítségével

Mi is az a GTD? Egy roppant egyszerű hatékonysági módszer, amely segítségével teendőid sorát úgy tudod rendszerezni, hogy könnyedén átláthatod éppen min kell dolgoznod. Te ismered már az Getting Things Done módszerét? Ha nem, akkor most segítünk hogyan kezdj bele a stresszmentes munkába.

 

Mivel minden nap rengeteg dologra koncentrálnunk, akaratlanul is előfordul, hogy valamit elfelejtünk vagy csak későn jut eszünkbe. Ez a módszer abban segít, hogy egyszerre valóban csak egy dologra kelljen koncentrálnod. Érdemes az egész GTD-t egy lista készítésével kezdeni, amelyen összes teendőd szerepel. Ez a lista valószínűleg egyszerre fog megnyugtatni és lelombozni és elborzasztani a rajta szereplő feladatok miatt.  Annál jobb minél apróbb tennivalókra tudod lebontani listádat. Ha jól átlátható minden feladat, könnyeb elvégezni azokat, illetve időben segítséget tudsz kérni másoktól.

 

Mindig mindent írj le

Kezd a teendőid listájával, minden olyan feladattal, amely rendszeresen előfordul, de ha csak kósza ötleted van, azt is vesd papírra. Legjobb, ha van egy noteszed, amely mindig kéznél van, ha bármi változás van könnyen tudd rögzíteni. Persze erre a célra szinte bármi megfelel, lényeg, hogy kényelmesen tudd használni. Ez az első lépés ahhoz mindig csak az előtted álló feladatra tudj koncentrálni, anélkül, hogy gondolataid összevissza cikáznának az elvégzendő feladatok között. Mérd fel, hogy mik azok a feladatok, amelyeket el kell végezned. Olvasd át az összes papírodat, cetlidet és e-mailjeidet és rendszerezd őket füzetedben.

 

Gondold át az előtted lévő feladatokat

Lépésenként  menj végig a feladatokon, és mérd fel a helyzeted. Ha bármit rá tudsz bízni másra, tedd azt! Legyél világos azzal kapcsolatban, pontosan mi a feladata a megbízottadnak, és mondd el, hogyan fogod értékelni a munkáját: ez megkönnyíti a delegációt.

 

Oszd be a feladataidat, kategória és sürgősség szerint

Fontos, hogy mindennek adjál határidőt. Így biztosan nem csúszol majd meg semmivel. Kövesd nyomon delegáltad feladatait is, nehogy akár miatta csússz el valamin. Ez szintén megkönnyíti azt, hogy egyszerre csak egy dologra koncentrálj.

Share your thoughts