mesterséges intelligencia toborzás

Hogyan forradalmasítja a mesterséges intelligencia a munkaerő toborzást

Legalapvetőbb formájában a mesterséges intelligencia nem más mint egy számítógépes rendszer….amelyet arra terveztek, hogy tanuljon, döntéseket hozzon és olyan folyamatokat vigyen véghez, amelyek emberi beavatkozást igényelnének.De mi az a mesterséges intelligencia toborzás? Ez rengeteg terület mellett a munkaerőborzást is forradalmasíthatja.

Beszédfelismerő szoftverek, önvezető autók, chatbotok és a gyártó robotok mind mesterséges intelligencián alapulnak. A jövőben talán találkozhatunk robot komornyikokkal, akik tudnak főzni és takarítani, rendőrökkel, akik 24/7 járőröznek az utcákon és ha hihetünk a Tesla elnökének Elon Musknak ténylegesen végbemehet egy Terminátor szerű apokalipszis, ahol a gépek öntudatra ébrednek és kiirtják az emberi fajt… Biztosan te is olvastad azokat a főcímeket, melyek szerint a robotok elveszik az összes munkát előlünk egy nap. Adminisztrátorok, operátorok, ügyfélszolgálatosok, profi sofőrök sőt még talán a sebészek is a robotkor áldozatai lehetnek.

 

Mesterséges intelligencia toborzás: Nos ez elég rémisztő, igaz?

Nos akárhogyan is lesz a munkaerőtoborzáshoz mindig szükség lesz emberi érintkezésre (mint minden munkához, melyet átvehet a mesterséges intelligencia). Hogy miért is? A mesterséges intelligencia csupán a tényekre, még az emberek a megérzésekre hagyatkoznak. Toborzóként te érzed, hogy ki az az ember, aki ténylegesen beleillik csapatodba. És pontosan tudjuk azt, hogy a tapasztalat és a készség nem minden. Ezek mellett fontosak a kulturális jegyek, személyiség, magabiztosság és az érzelmi intelligencia is. A gépek nem képesek ezek felismerésére.Plusz te szívesen mennél olyan interjúra, ahol egy robot dönt arról, hogy felvesznek-e vagy sem? De mire képes a mesterséges intelligencia? Segítségünkre lehet a tökéletes jelöltek gyors levadászásában.

 

Hogyan tud majd segíteni?

Íme azok a dolgok, amelyekben a mesterséges intelligencia toborzás a segítségünkre lehet (akár úgy döntünk használjuk, akár nem)

  • Kutatja az internetet megfelelő jelöltek után
  • Kapcsolatba lép velük.
  • Levezeti az elsőkörös interjúkat (automatizált video interjúk, már léteznek)
  • Nincs elfogultság a folyamat
  • Standardizálja az interjúkat és az önéletrajzok értékelését

Nyilvánvalóan a végső döntést majd nekünk kell meghoznunk, de a mesterséges intelligencia képes levezetni az egész folyamatot eddig a pontig. Csak gondolj bele, ezzel mennyi időt spórolhatunk! A jóhír, hogy a MI már elérhető a legalapabb állapotában. A rendszerek még elég esetlenek, de ezen nem kell csodálkozni, hiszen még mind béta verziók. Viszont iszonyatosan gyorsan képesek tanulni, úgyhogy nem szabad túl élesen bírálni őket.

 

Íme néhány példa:

1. Beamery

Beamery egy jelöltkapcsolati menedzsmentrendszer, amely gépeket használ a proaktív toborzás érdekében. A start-up együtt dolgozik többek között a Facebook-kal, és elemzi az interakciókat a jelentkezők és a munkáltatók között, majd azonosítja azokat a jelölteket, akiket érdemes megcélozni, illetve segít a munkáltatóknak kapcsolatot létesíteni velük.

 

2. Mya

A Mya segítségével bátoríthatod a jelölteket, hogy jelentkezzenek hozzád. Anyavállalata a FirstJob azt állítja, hogy a toborzási folyamat közel 75%-át automatizálni tudja.
Ez a chatbotok és a mesterséges intelligencia által futtatott keresések kombinációjával valósul meg. Ez a keresési eszköz segít kiszűrni az irreleváns önéletrajzokat és segít megtalálni a tökéletes jelöltet. Ha valamilyen információ hiányzik a chatbot kapcsolatba tud lépni a jelentkezővel és felteheti a megfelelő kérdést és kitöltheti a hiányokat az önéletrajzban, amely esetleg pont emiatt került elutasításra korábban. A program ráadásul tanul a korábbi beszélgetésekből, így idővel egyre jobb és jobb lesz.

 

3. ThisWay Global

ThisWay állítása szerint “másodpercek alatt elvégzi azt, amely egy profi HR-esnek 40 órába”. Levadássza a legmegfelelőbb jelölteket vállalkozásod számára, anélkül, hogy elfogult döntést hozna. Sőt még a személyiségre, kultúrális háttérre, célokra és a motivációra is odafigyel.

 

Összegzésül

A mesterséges intelligenciának megvan a maga rossz megítélése. Sok ember meg van győződve róla, hogy a robotok egy szép napon átveszik a világ fölött az uralmat, mások csupán úgy vélik, hogy a személyes kapcsolat nélkülözhetetlen egy munka elvégzéséhez. Ettől függetlenül, nem lehet tagadni, hogy a toborzási folyamatot igen meggyorsíthatják, ezek a techinkák, már ha valóban elkezdjük használni őket.

 

Ha érdekel a téma, szívesen átbeszéljük veled a lehetőségeket, valamint a fentieken kívül saját megoldásunkban is gondolkodhatsz. Kattints ide, és vedd fel velünk a kapcsolatot.